Racuchy drożdżowe z jabłkiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć, wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 1/3 szkl letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na ok .15 min przykryte ściereczką.
W kolejnym naczyniu łączymy pozostałą mąkę, sól, cukier, jajka, mleko, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie do masy dodajemy starte jabłka i rodzynki. Na rozgrzanym tłuszczu formujemy łyżką placuszki i smażymy z obydwu stron. Racuchy posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Na rynku są w sprzedazy silikonowe foremki, których możemy użyć do racuchów, aby miały określony kształt.
Komentarze