Racuchy drożdżowe z jabłkiem i rodzynkami

5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Racuchy drożdżowe przypominają mi wakacje u babci.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2kg mąki pszennej
    30g drożdży
    1.5 szkl letniego mleka
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    1/2 szkl cukru
    szczypta cukru
    3 jabłka starte na tarce o grubych oczkach
    1 szkl rodzynek
    cukier puder- do posypania
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 1/3 szkl letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na ok .15 min przykryte ściereczką.
    W kolejnym naczyniu łączymy pozostałą mąkę, sól, cukier, jajka, mleko, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie do masy dodajemy starte jabłka i rodzynki. Na rozgrzanym tłuszczu formujemy łyżką placuszki i smażymy z obydwu stron. Racuchy posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Na rynku są w sprzedazy silikonowe foremki, których możemy użyć do racuchów, aby miały określony kształt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować