Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz
1. Kapustę kiszoną (nie płuczemy) gotujemy w małej ilości wody z pół szklanki oleju przez 1 godzinę. Po ugotowaniu kapustę siekamy nożem.
2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na oleju.
3. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu po cebuli.
4. Mieszamy kapustę i pieczarki i dodajemy przyprawy.
2.Ciasto:
1.Drożdże rozpuszczamy w śmietanie razem z 1 łyżką cukru. (nie muszą rosnąć)
2.Mąkę i tłuszcz siekamy. Dodajemy 1 łyżkę cukru i sól. Następnie dodajemy 1 żółtko i 2 całe jajka. I wszystko siekamy.
3. Dodajemy rozpuszczone drożdże i odrobinę soli. Tak przygotowane ciasto zagniatamy.
4. Ciasto wkładamy do miski wyłożonej folią, a następnie do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy z niego kółka i lepimy pierożki :) Przy rozwałkowywaniu podsypujemy obficie mąką.
5. Ulepione pierożki smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż będą miały złoty kolor w temperaturze ok. 180 stopni.
Porady
Przy wałkowaniu ciasta trzeba obficie podsypywać mąkę, bo ciasto może być trochę klejące.
Komentarze