Drożdżowe pierogi z truskawkami

4.48 (143 ocen)

Sezon truskawkowy w pełni więc truskawki mamy pod ręką. Mogą być także mrożone.

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej

    1 jajko

    ok. 200 ml mleka

    2 łyżki cukru + 2 łyżki do owoców + odrobina do podania

    14 g drożdży

    1 łyżka roztopionego masła

    ok.20 dag truskawek (mogą być mrożone)

    2-3 łyżki gęstej smietany do polania
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Drożdżowe pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić na chwilę aby podrosły. Do miski przesiać resztę mąki, dodać pozostały cukier, jajko, masło. Następnie dodać rozczyn i wlewać pozostałe mleko. Jednak stopniowo bo może się okazać ze jest go za dużo. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć a w tym czasie umyć i przebrać owoce. Jeśli są duże to je pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zależy od wielkości pierogów. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 5mm i szklanką lub większym kubkiem wykrawać koła. Na środek wkładamy odrobinę cukru który można wymieszać z odrobiną mąki i owoc. Zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Następnie wrzucać na osolony wrzątek i gotować po około 6-7 min od momentu wypłynięcia. Do garnka wrzucamy kilka pierogów ( 5-6 szt. jeśli są duże to jeszcze mniej) ponieważ podczas gotowania pierogi rosną.

    Podajemy ze śmietaną wymieszaną z cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować