drożdzowe paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

4.5 (180 ocen)

Bardzo łatwe w wykonaniu, doskonały dodatek do zup lub jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1,2 kg mąki
    20 dag margaryny
    2 jaja
    1 szk kwaśnej śmietany
    5 dag drożdży
    sól

    Farsz;
    60 dag kiszonej kapusty
    garść suszonych grzybów
    cebula
    sól, pieprz, przyprawa do bigosu i dań z kapusty
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdzowe paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże wkruszamy do śmietany. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników. Dodajemy rozpuszczony zaczyn. Zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    2. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna obgotowujemy ją chwilę we wrzątku , jeśli nie przekładamy na patelnię i dusimy razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie i razem z wodą dodajemy do kapusty. Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 20 min. Doprawiamy. Studzimy i drobno siekamy nożem lub za pomocą rozdrabniacza.

    3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na mniejsze prostokąty. Na brzeg kładziemy łyżkę farszu i zwijamy podobnie jak naleśnik.. Końce zlepiamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy do zrumienienia.

Porady

Farsz można przygotować z kapusty i pieczarek. Zamiast ciasta drożdżowego można użyć francuskiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować