Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem

  • wyświetlono: 698 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Wbrew pozorom misie robi się bardzo prosto. Oczywiście wykonanie pierwszego jest najtrudniejsze, ale każdy następny wychodzi coraz ładniejszy i robimy go coraz sprawniej:).Na ich widok uśmiechnie się nie tylko dziecko!!!

Jaga85

Składniki

Składniki na około 15 misiów:
• 400g mąki,
• 8 dag masła,
• 0,5 szklanki mleka,
• 3-4 dag drożdży,
• 1 cukier waniliowy,
• 2,5 łyżki cukru,
• Szczypta soli,
• 2 duże jajka
Dodatkowo:
• Jajko do smarowania,
• Około 15 kostek czekolady gorzkiej (lub mlecznej),
• Kilka rodzynek na oczy i nos

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem

  • wyrobione ciasto1. Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże oraz ok 3-4 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowy pozostawiamy do podrośnięcia w ciepłym miejscu. Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
    Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól ( poza tłuszczem). Wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy masło. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia.
  • nakładanie czekolady2. Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm.
    Z części ciasta wycinamy około 15 kwadratów o wymiarach nieco większych niż kostka czekolady (ok 4cm długość boku). Na każdym kwadracie układamy kostkę czekolady. Boki zawijamy ku górze i formujemy małe bułeczki. Będą one stanowić brzuszki misiów.
  • formowanie misiów3. Gotowe brzuszki układamy na przygotowanej blaszce. Na jednej blaszce o wymiarach 24 x 36 cm mieści się 3-4 misie.
    Z pozostałego ciasta formujemy nogi, łapki, głowy i uczy misiów. Dokładamy je do brzuszków. Miejsce łączenia elementów smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Na koniec wykonujemy oczy i noski z pokrojonych rodzynek. W brzuszku wykonujemy dziurkę (np. wykałaczką)
  • smarowanie jajkiem4. Misie smarujemy pozostałym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180°C.
    Gotowe wyjmujemy i studzimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciczekoladadanie dla dzieciciasto drożdżoweśniadaniedrożdzówki

Komentarze

Podobne przepisy

Wieniec drożdżowy z bułeczek nadzianych wiśniami

Dodane przez: Świeca Urszula

Wieniec drożdzowy z bułeczek nadzianych wiśniami

Idealny na święta i kolację do...

Drożdżowa strucla z makiem:

Dodane przez: anaid123

Drożdżowa strucla z makiem

Cudowne połączenie ciasta drożdżowego...

Bajaderki- brunatne misie

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Bajaderki- brunatne misie

Takie zabawne bajaderki możemy...

Misie Lubisie

Dodane przez: czekoladka

Misie Lubisie

To wspaniała przekąska dla małych...

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Dodane przez: bogusia82

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Pyszne i mięciutkie bułeczki z...

Nadziana chałka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nadziana chałka

Pyszna domowa chałka, nadziana...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE