Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem

0 (0 ocen)

Wbrew pozorom misie robi się bardzo prosto. Oczywiście wykonanie pierwszego jest najtrudniejsze, ale każdy następny wychodzi coraz ładniejszy i robimy go coraz sprawniej:).Na ich widok uśmiechnie się nie tylko dziecko!!!

Składniki:

  • Składniki na około 15 misiów:
    • 400g mąki,
    • 8 dag masła,
    • 0,5 szklanki mleka,
    • 3-4 dag drożdży,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 2,5 łyżki cukru,
    • Szczypta soli,
    • 2 duże jajka
    Dodatkowo:
    • Jajko do smarowania,
    • Około 15 kostek czekolady gorzkiej (lub mlecznej),
    • Kilka rodzynek na oczy i nos
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrobione ciasto 1. Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże oraz ok 3-4 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowy pozostawiamy do podrośnięcia w ciepłym miejscu. Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
    Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól ( poza tłuszczem). Wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy masło. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia.
  • nakładanie czekolady 2. Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm.
    Z części ciasta wycinamy około 15 kwadratów o wymiarach nieco większych niż kostka czekolady (ok 4cm długość boku). Na każdym kwadracie układamy kostkę czekolady. Boki zawijamy ku górze i formujemy małe bułeczki. Będą one stanowić brzuszki misiów.
  • formowanie misiów 3. Gotowe brzuszki układamy na przygotowanej blaszce. Na jednej blaszce o wymiarach 24 x 36 cm mieści się 3-4 misie.
    Z pozostałego ciasta formujemy nogi, łapki, głowy i uczy misiów. Dokładamy je do brzuszków. Miejsce łączenia elementów smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Na koniec wykonujemy oczy i noski z pokrojonych rodzynek. W brzuszku wykonujemy dziurkę (np. wykałaczką)
  • smarowanie jajkiem 4. Misie smarujemy pozostałym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180°C.
    Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować