Maślane misie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Maślane bułeczki w kształcie misiów to idelany pomysł na śniadanie czy kolacje. W dodatku na pewno zachęci najmłodszych do zjedzenia takiego pięknie wyglądającego misia.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 600 g mąki pszennej
    - 50 g świeżych drożdży
    - 100 g masła
    - 80 g cukru lub erytrolu/ksylitolu/cukru brązowego lub miodu
    - 1 jajko+żółtko
    - 1 szklanka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Maślane misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Następnie w garnuszku przygotowujemy rozczyn. Mleko z łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami mieszamy do momentu kiedy będzie ciepłe( ale nie wrzące! wtedy zaparzymy nasze drożdże).
  • 3. W misce umieszczamy mąkę, cukier, jajko i żółtko. Na koniec dodajemy ciepłe masło i rozczyn. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy pod przykryciem ściereczki do podwojenia objętości na około godzinę.
  • 4. Na koniec formujemy poszczególne elementy i przyklejamy do siebie aby uzyskać kształt misia. Pieczemy na papierze przez około 15 min w 180 stopniach.

Porady

Aby ciasto się zrumieniło możemy posmarować każdego misia białkiem przed wsadzeniem do piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować