Drożdżowe z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste ciasto, truskawki i kruszonka, to wspaniały placek do kawy i kakao. Do tego dom jest pełen aromatu tego ciasta.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag drożdży
    1 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    4 rozkłucone jaja
    1 szk. oleju
    3/4 szkl. mleka
    4 szkl. mąki
    szczypta soli
    Kruszonka:
    1 szkl. mąki
    1/2 szkl. cukru
    1/2 margaryny
    cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    1/2 kg truskawek
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowe z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe z truskawkami i kruszonką 1. Truskawki obieram z szypułek i myję. Do dużej miski wkładam pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej,mleko, mąkę i sól. Nakrywam ściereczką i pozostawiam na 4 h. Zarabiam kruszonkę. Palcami łączę mąkę, cukier, cukier waniliowy i margarynę.
  • Drożdżowe z truskawkami i kruszonką 2. Wyrośnięte ciasto zagniatam ręką.
  • Drożdżowe z truskawkami i kruszonką 3. Wykładam na blachę. Na ciasto wykładam truskawki, posypuję kruszonką. piekę 1 h w temp. 180 stopni.
  • Drożdżowe z truskawkami i kruszonką 4. Jeszcze ciepłe ciasto posypuję cukrem pudrem.

Porady

Przy robieniu tego ciasta czas jest najlepszym doradcą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować