Drożdżowe kopytka

0 (0 ocen)

Te ciasteczka pamiętam jeszcze z dzieciństwa.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 margaryna "Kasia"
    5 dag drożdży
    małe opakowanie proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/4 szklanki mleka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    5 dag cukru
    powidła (najlepiej śliwkowe)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę posiekać z mąką, dodać rozczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto, po czym odstawić na pół godziny, aby wyrosło.

  • 2. Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić na 10 centymetrowe paski. Każdy smarować powidłami, zwinąć jak roladę i kroić jak kopytka. Układać na blaszce w dość dużych odstępach, ponieważ w trakcie pieczenia jeszcze urosną. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni.

Porady

Ciasto przed pokrojeniem na kopytka można posmarować żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami śmietany, wtedy po upieczeniu będą miały ładny połysk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować