Lodowiec

0 (0 ocen)

Doskonałe ciasto nie tylko na upalne dni.

Składniki:

  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
    2 czerwone galaretki
    2 łyżeczki kakao
    4 żółtka
    3/4 szkl cukru
    szkl mleka
    1/2 proszku budyniowego
    kostka masła

Lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem. Wymieszać i wlać do ostudzonego mleka. Zagotować cały czas mieszając.
  • 2. Wystudzoną masę utrzeć z kostką masła. Krem podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i ostudzić.
  • 4. W tortownicy ułożyć ścisło warstwę biszkoptów maczanych w galaretce i przykryć je warstwą jasnego kremu. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nałożyć na nie ciemny krem. Wyrównać wierzch i zalać galaretką.

Porady

Ciasto trzymać w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy