Strucla makowa

  • wyświetlono: 1149 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

To ciasto robię na każde święta.

basia_ptb

Składniki

Ciasto:
1 kg mąki
ok. ½ l mleka
8 dag drożdży
1 jajko
2 żółtka
12 dag tłuszczu
25 dag cukru
sól
cukier waniliowy

Masa makowa:
½ kg maku
25-30 dag cukru
5 dag masła lub margaryny
skórka cytrynowa
cukier waniliowy
olejek migdałowy
2 białka
rodzynki wg uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Strucla makowa

  • 1. 1. Przyrządzamy masę makową: mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min. Odcedzić na gęstym sicie wyłożonym lnianą ściereczką. Mak przekręcić trzykrotnie przez maszynkę. W rondlu lub na dużej patelni rozpuścić margarynę oraz przekręcony przez maszynkę mak, dodać cukier, skórkę cytrynową, olejek migdałowy oraz sparzone w gorącej wodzie i odsączone na sicie rodzynki. Można dołożyć 3-4 łyżki miodu. Smażyć ok. 10-15 min. ciągle mieszając. Ubić pianę z białek, dodać do maku i wymieszać. Ostudzić. Do nadziewania ciasta używać letniej masy makowej.
  • 2. Robimy ciasto drożdżowe: Z 1/3 kg mąki, ¼ l ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn (powinien mieć gęstość dobrej śmietany). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i pozostałe mleko. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawać od miski i ręki, a na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być dość gęste. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Formujemy struclę: Wyłożyć na stolnicę ok. 1/5 ciasta, wywałkować na prostokąt o dł. ok. 30 cm i szer. 25 cm. (można posmarować ubitym białkiem, wtedy masa makowa będzie przylegać do ciasta), wyłożyć masę makową, równomiernie rozsmarować zostawiając 2 cm od brzegu wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, tak jak roladę, podwijając końcówki. Papier do pieczenia przyciąć na taką wielkość, aby można było zawinąć w niego struclę, z uwzględnieniem ok. 2 cm na zrobienie zakładki na środku, tak aby w czasie pieczenia, miało miejsce na zwiększenie objętości. Uformowaną struclę układać wierzchem na papierze do pieczenia (w miejscu zakładki), zawinąć resztą papieru i układać po dwie sztuki na dużej blaszce do pieczenia. Piec ok. 50 min. w temp. Po ostudzeniu można posmarować lukrem lub polewą czekoladową oraz posypać wiórkami kokosowym lub posiekanymi orzechami włoskimi.
    Z podanej porcji wychodzi 5 strucli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

image-289ch3o

Dodane przez: aga86

Strucla makowa

Od lat gości na moim stole wigilijnym...Delikatne...

Strucla makowa w wieńcu

Dodane przez: dorota w

Strucla makowa w wieńcu

Ciasto drożdżowe mojego autorstwa,...

makowiec

Dodane przez: juchab

Strucla makowa zawze udana!

Każdy kto spróbuje tego makowca...

Makowiec

Dodane przez: Kinia1984

Strucla makowa Eugeniusza

Wypiekiem tego cista przez lata...

najlepsza rolada makowa

Dodane przez: Neblina36

Świąteczna strucla makowa

W moim domu tę struclę/roladę od...

.

Dodane przez: Anitka0804

Strucla makowa w cieście kruchym

To była moja pierwsza strucla makowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE