Strucla makowa

4.5 (141 ocen)

To ciasto robię na każde święta.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    ok. ½ l mleka
    8 dag drożdży
    1 jajko
    2 żółtka
    12 dag tłuszczu
    25 dag cukru
    sól
    cukier waniliowy

    Masa makowa:
    ½ kg maku
    25-30 dag cukru
    5 dag masła lub margaryny
    skórka cytrynowa
    cukier waniliowy
    olejek migdałowy
    2 białka
    rodzynki wg uznania

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przyrządzamy masę makową: mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min. Odcedzić na gęstym sicie wyłożonym lnianą ściereczką. Mak przekręcić trzykrotnie przez maszynkę. W rondlu lub na dużej patelni rozpuścić margarynę oraz przekręcony przez maszynkę mak, dodać cukier, skórkę cytrynową, olejek migdałowy oraz sparzone w gorącej wodzie i odsączone na sicie rodzynki. Można dołożyć 3-4 łyżki miodu. Smażyć ok. 10-15 min. ciągle mieszając. Ubić pianę z białek, dodać do maku i wymieszać. Ostudzić. Do nadziewania ciasta używać letniej masy makowej.
  • 2. Robimy ciasto drożdżowe: Z 1/3 kg mąki, ¼ l ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn (powinien mieć gęstość dobrej śmietany). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i pozostałe mleko. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawać od miski i ręki, a na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być dość gęste. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Formujemy struclę: Wyłożyć na stolnicę ok. 1/5 ciasta, wywałkować na prostokąt o dł. ok. 30 cm i szer. 25 cm. (można posmarować ubitym białkiem, wtedy masa makowa będzie przylegać do ciasta), wyłożyć masę makową, równomiernie rozsmarować zostawiając 2 cm od brzegu wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, tak jak roladę, podwijając końcówki. Papier do pieczenia przyciąć na taką wielkość, aby można było zawinąć w niego struclę, z uwzględnieniem ok. 2 cm na zrobienie zakładki na środku, tak aby w czasie pieczenia, miało miejsce na zwiększenie objętości. Uformowaną struclę układać wierzchem na papierze do pieczenia (w miejscu zakładki), zawinąć resztą papieru i układać po dwie sztuki na dużej blaszce do pieczenia. Piec ok. 50 min. w temp. Po ostudzeniu można posmarować lukrem lub polewą czekoladową oraz posypać wiórkami kokosowym lub posiekanymi orzechami włoskimi.
    Z podanej porcji wychodzi 5 strucli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować