Drobiowy przysmak z kabanosami, szpinakiem, pieczarkami, papryką, kukurydzą i fasolą - czyli bogactwo składników w ziołowej oprawie, dające wyśmienity smak.
1 godz. 30 min
Składniki:
0,5kg fileta z kurczaka
0,5kg pieczarek
0,5kg szpinaku (ja użyłam mrożonego rozdrobnionego)
papryka czerwona
cebula
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
3 długie kabanosy wieprzowe
5 ziemniaków
przyprawy: 2 łyżeczki oregano, majeranku, lubczyku; 1 łyżeczka czosnku granulowanego, złocistej przyprawy do kurczaka
sól
olej
0,8l bulionu pieczeniowego
Drobiowy przysmak z kabanosami, szpinakiem, pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić. owinąć folią spożywczą i zostawić przez ok. 2h w lodówce.
Pieczarki obrać, pokroić i usmażyć osobno na odrobinie oleju z dodatkiem łyżeczki soli. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić w talarki.
Kurczaka wrzucić na zeszklone piórka cebuli. Dodać kabanosy i paprykę. Dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Wsypać pieczarki, a następnie szpinak. Gdy mięso zmięknie, dodać ziemniaki. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Pod koniec gotowania wsypać kukurydzę i fasolę i gotować jeszcze ok. 5-7min.
Komentarze