Lekka potrawka na bazie dzikiego ryżu, aromatycznego, wyraźnie przyprawionego fileta z kurczaka, zielonego groszku, kukurydzy oraz chrupiącego brokułu i prażonych orzeszków.
40 min
Składniki:
450g fileta z kurczaka
500g brokułu
150g makaronu ryżowego
1 puszka mieszanki warzywnej: kukurydzy z groszkiem
60g ziemnych orzeszków
60 startego żółtego sera
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
suszony tymianek
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
3 łyżki oleju kokosowego
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Drobiowy pilaw z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć tymiankiem, przyprawą
do kurczaka i odstawić na około 20minut.
2.Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
3.Brokuł podzielić na małe różyczki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
4.Cebulę, czosnek drobno posiekać, oprószyć sola, podsmażyć na oleju kokosowym, dodać fileta i całość usmażyć.
5.Mieszankę kukurydzy z groszkiem odsączyć z zalewy, a orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.
6.Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, przełożyć
do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20minut.
Komentarze