Drobiowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wykrój głąb. Do dużego garnka ( takiego, aby pomieścił całą kapustę) wlej wodę do połowy jego objętości i zagotuj. Delikatnie włóż kapustę i sparz z każdej strony. Gdy liście zaczynają być miękkie, zdejmuj pojedynczo i wyciągaj. Grube nerwy poobcinaj za pomocą noża.
2.Ryż wraz z kaszą ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Przepłucz w zimnej wodzie i odsącz.
3.Piersi z kurczaka zmiel w maszynce. Cebulę obierz, pokrój i zarumień na odrobinie oleju.
4.Do miski wsyp kaszę, ryż, mięso, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw przyprawami. Wszystko dokładnie wyrób.
Tak przygotowany farsz nakładaj na każdy liść, zawijając w rulonik i zaginając boki.
5.Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż masło, najmniejsze liście kapusty i na nich układaj gołąbki, dobrze uciskając je przy sobie. Zalej niewielką ilością wody (tak aby się nie przelewała w momencie gotowania) i przykryj liśćmi kapusty. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st., duś przez 2 godziny pod przykryciem.
Podawaj z sosem pomidorowym.
Porady
Zamiast sosu pomidorowego, jeśli lubisz, możesz podać sos borowikowy.
Komentarze