Drobiowe gołąbki

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Bardzo często je przygotowuje na rodzinne spotkania. Goście są nimi zachwyceni i w mig znikają z talerzy.

  • 5 godz.

Składniki:

  • - duża główka kapusty
    - ¾ szkl. ryżu
    - ¾ szkl. kaszy
    - 1 kg piersi z kurczaka
    - 2 średniej wielkości cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - przyprawa do gyrosa
    - po łyżeczce suszonego: majeranku, lubczyku, bazylii
    - vegeta, sól, pieprz
    - olej
    - 3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Drobiowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wykrój głąb. Do dużego garnka ( takiego, aby pomieścił całą kapustę) wlej wodę do połowy jego objętości i zagotuj. Delikatnie włóż kapustę i sparz z każdej strony. Gdy liście zaczynają być miękkie, zdejmuj pojedynczo i wyciągaj. Grube nerwy poobcinaj za pomocą noża.
  • 2. Ryż wraz z kaszą ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Przepłucz w zimnej wodzie i odsącz.
  • 3. Piersi z kurczaka zmiel w maszynce. Cebulę obierz, pokrój i zarumień na odrobinie oleju.
  • 4. Do miski wsyp kaszę, ryż, mięso, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw przyprawami. Wszystko dokładnie wyrób.
    Tak przygotowany farsz nakładaj na każdy liść, zawijając w rulonik i zaginając boki.

  • 5. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż masło, najmniejsze liście kapusty i na nich układaj gołąbki, dobrze uciskając je przy sobie. Zalej niewielką ilością wody (tak aby się nie przelewała w momencie gotowania) i przykryj liśćmi kapusty. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st., duś przez 2 godziny pod przykryciem.
    Podawaj z sosem pomidorowym.

Porady

Zamiast sosu pomidorowego, jeśli lubisz, możesz podać sos borowikowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować