2 kg fileta z kurczaka
2 kg udek z kurczaka
1/2 kg zmielonej słoniny wieprzowej lub kostka smalcu
1 szkl rosołu, lub przegotowanej wody
2 - 3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz
Drobiowa mielonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta zmielić przez maszynkę, udka obrać z kości i także zmielić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek słoninę oraz przyprawy. Wlać rosół (wodę) i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczków.
UWAGA! Należy zostawić od góry ok 2-3 cm miejsca, bo mięsa może trochę przybyć. Dokładnie zakręcić, zalać wodą i gotować ok 2,5 godziny.
Mielonkę możemy przechowywać w lodówce ok 2 miesięcy. Jeśli jednak planujemy przechowywać ją nieco dłużej na drugi dzień trzeba ją jeszcze pogotować przez ok. 1 godz.
Komentarze