Drobiowa mielonka

4.5 (192 ocen)

Domowa mielonka? Po prostu wiem co jem :)

Składniki:

  • 2 kg fileta z kurczaka
    2 kg udek z kurczaka
    1/2 kg zmielonej słoniny wieprzowej lub kostka smalcu
    1 szkl rosołu, lub przegotowanej wody
    2 - 3 ząbki czosnku
    przyprawy: sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Drobiowa mielonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta zmielić przez maszynkę, udka obrać z kości i także zmielić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek słoninę oraz przyprawy. Wlać rosół (wodę) i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczków.
    UWAGA! Należy zostawić od góry ok 2-3 cm miejsca, bo mięsa może trochę przybyć. Dokładnie zakręcić, zalać wodą i gotować ok 2,5 godziny.
    Mielonkę możemy przechowywać w lodówce ok 2 miesięcy. Jeśli jednak planujemy przechowywać ją nieco dłużej na drugi dzień trzeba ją jeszcze pogotować przez ok. 1 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować