REKLAMA

Miodek

wyświetlono: 1019 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Pyszne miodowe ciasto z masą jabłkową i lekką śmietanką, orzechami włoskimi i kajmakiem.

opublikowany: 24.08.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1 kostka margaryny
    4 jajka
    30 dag płynnego miodu
    2 łyżeczki sody
    1 szkl. cukru pudru

    2 kg jabłek
    1/2 szkl wody
    2 suche galaretki agrestowe

    1/2 l śmietany 30 % do ubijania
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku

    kajmak
    orzechy włoskie ok 15 dag
Ocena:

(średnia 4.5 z 198 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką, sodą i cukrem pudrem. Dodać miód i jajka. Zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części, wyłożyć do formy (24x36) i piec ok 15 min w 180* każdy
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę i dusić, aż jabłka zaczną się rozpadać. Pod koniec smażenia dodać galaretkę, wymieszać i smażyć przez chwilkę aż do momentu rozpuszczenia galaretki.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilość gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z letnią żelatyną.
  • 4. PRZEŁOŻENIE:
    ciasto miodowe- masa jabłkowa -ciasto miodowe-bita śmietana- ciasto miodowe- masa jabłkowa- cisto miodowe - kajmak- posiekane orzechy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce naKońcuJęzyka

Miodek

Ciasto bardzo mocno miodowe, idealne dla wszystkich misiów

kategoria: Ciasta torty miodownik Desery opublikowany: 25.07.2014 | wyświetlono: 443 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Ciasto Miodek

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

kategoria: Ciasta ciasto z jabłkami miodownik Desery krówki opublikowany: 24.01.2016 | wyświetlono: 749 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: Kuchnia Ilony Kuchnia Ilony

Syrop daktylowy/miodek daktylowy

Idealny słodzik dla małych dzieciaczków, mogą spożywać już od 7 miesiąca życia.

kategoria: Desery syropy opublikowany: 28.05.2014 | wyświetlono: 821 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: otylia-sieczka otylia-sieczka

Miodek wg przepisu Siostry Anastazji

Ciasto bardzo delikatne z wyczuwalną nutką miodu, muśnięte jabłkowym aromatem i bitą śmietaną.

kategoria: Desery opublikowany: 26.02.2013 | wyświetlono: 9973 Książki kucharskie: 30 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE