Drobiowa kiełbasa butelkowa z galaretką

4.48 (153 ocen)

Wygląda może niezbyt efektownie ale smak jest niesamowity u mnie znikła w ciągu dnia.

Składniki:

  • 500g mięsa z kurczaka(u mnie 3 udka)
    2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki czarnego piepszu
    3 ząbki posiekanego czosnku
    łyżeczka gorczycy
    220ml wody
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowa kiełbasa butelkowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso połowe zmielić a połowe poszatkować. Przełożyć do miski i doprawić.
  • 2. W garnku zagotować wode i wrzucić mięso gotować ok 5 minut często mieszając.Wyłączyć gaz. Do szklanki wlać troche wywaru z mięsa i rozpuścić w nim dokładnie żelatynę. Wlać do mięsa i dokładnie zamieszać.Zostawić do przestygnięcia (ale nie stężenia żelatyny!) co jakiś czas zamieszać.
  • 3. w butelce plastikowej (1litrowej) odciąć górę i do dolnej części wlać mięso z wywarem. Przykryć folią spożywczą i nakryć talerzem bub czymś ciężkim. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie delikatnie rozciąć butelke i wyjąć kiełbaske.

Porady

Można dodać do niej ulubione przyprawy np. bazylie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować