Drobiowa kiełbasa butelkowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso połowe zmielić a połowe poszatkować. Przełożyć do miski i doprawić.
2.W garnku zagotować wode i wrzucić mięso gotować ok 5 minut często mieszając.Wyłączyć gaz. Do szklanki wlać troche wywaru z mięsa i rozpuścić w nim dokładnie żelatynę. Wlać do mięsa i dokładnie zamieszać.Zostawić do przestygnięcia (ale nie stężenia żelatyny!) co jakiś czas zamieszać.
3.w butelce plastikowej (1litrowej) odciąć górę i do dolnej części wlać mięso z wywarem. Przykryć folią spożywczą i nakryć talerzem bub czymś ciężkim. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie delikatnie rozciąć butelke i wyjąć kiełbaske.
Porady
Można dodać do niej ulubione przyprawy np. bazylie
Komentarze