Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką

  • wyświetlono: 1497 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką. Idealna na kanapki. Smak jak szynka z PEWEXu kupowana w latach PRLu za $.

logo
  • 2 porcje
  • 3000min
  • Łatwy

Składniki

zynka wieprzowa bez kości i skóry 1,96 kg

Przyprawy:

peklosól 35 g
żelatyna 60 g
sos sojowy 7 łyżek
woda 350 ml

osłonka barierowa (termokurczliwa) Fi 73 mm 1,5 m

Sposób przygotowania przepisu:

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką

  • Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.1. Peklowanie:

    Szynkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, mięso z szynki kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięsa umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
  • Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.2. Nadziewanie farszu w osłonkę.

    Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i wodę. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, zawiązujemy ścisło, robimy pętelkę.
  • Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.3. Parzenie:

    W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy batony i parzymy 73 minuty w temperaturze 75 stopni Celsjusza.
  • Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.4. Studzenie:

    Po procesie parzenia studzimy batony 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.
  • Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.5. Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szynka_wieprzowawędliny_parzoneszynkowa_kiełbasa_parzonaszynka_parzona_w_osłonce

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Domowa mielonka z galaretką

Smaczna pachnąca domowa wędlinka...

Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą

Dodane przez: igraszki losu

Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą

Biała kiełbasa to nieodłączny element...

Szynka z galaretką w słoiczku.

Dodane przez: weronika63

Szynka z galaretką w słoiczku

Godna polecenia konserwa z szynki...

Golonka wieprzowa z galaretką.

Dodane przez: weronika63

Golonka wieprzowa z galaretką

Golonka kanapkowa, parzona. Idealna...

konserwa ze słoika

Dodane przez: Mariola123

MIĘSO ZE SŁOIKA Z GALARETKĄ

Mięso ze słoika smakuje wybornie,...

szynka

Dodane przez: Nina80

szynka parzona

bardzo łatwa w wykonaniu a smak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.