śmietanowiec na herbatnikach

4.5 (168 ocen)

to ciasto widziałam kiedyś jak robili u mnie w pracy postanowiłam z pamięci powtórzyć to. Jest zwarte i sie nie rozpada po prostu idealne. Gwarantuje ze nigdy czegoś takiego nie jedliście.

Składniki:

  • 2 litry mleka
    dwie duże śmietany 18%
    8 jajek
    250g masła
    250g margaryny
    2 szklanki cukru
    łyżka soku z cytryny
    4 paczki herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowiec na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mleko zagotowujemy. W oddzielnej misce mieszamy śmietane i jajka. Wlewamy do gotującego sie mleka i mieszamy. Gotujemy tak długo aż serwatka nam sie oddzieli (będzie widoczny gęsty twarożek. Przelewamy przez sito i studzimy a następnie ucieramy z masłem, margaryną, cukrem i sokiem z cytryny. Na blaszke (35x24) wykładamy herbatniki i na nią połowe masy. Przykrywamy herbatnikami i wykładamy druga część masy, przykrywamy herbatnikami. Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Porady

do masy można dodać aromat śmietankowy lub waniliowy. Najlepiej smakuje schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować