Kiełbasa szynkowa z galaretką

4.5 (190 ocen)

  • 55 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiełbasa szynkowa, pikantna z galaretką, parzona. Idealna do kanapek, bardzo smaczna. Polecam.

  • 55 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Surowiec:

    mięso z szynki 1,5 kg
    osłonka barierowa (termokurczliwa) 70 cm

    Przyprawy na 1,5 kg mięsa:

    peklosól 27 g
    sos sojowy 4 łyżki
    pieprz cayenne 3 g
    papryka słodka 3 g
    pieprz biały 4 g
    czosnek 4 g
    żelatyna 3 łyżki
    woda przegotowana 200 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Kiełbasa szynkowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa szynkowa z galaretką. 1. Szynkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, chude mięso z szynki kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięsa umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
  • Kiełbasa szynkowa z galaretką. 2. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy suche przyprawy, żelatynę i wodę. Dokładnie mieszamy około 10 minut.
  • Kiełbasa szynkowa z galaretką. 3. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.
  • Kiełbasa szynkowa z galaretką. 4. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 100 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy baton 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, lub sprasować umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza.
  • Kiełbasa szynkowa z galaretką. 5. Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować