Delikatne polędwiczki z dorsza są aromatyczne i soczyste. Moim znajomym zawsze smakuje to danie.
45 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
• 350g dorsza (polędwiczki)
• por
• papryka (czerwona lub żółta)
• 3 średniej wielkości marchewki
• koperek
• sok z cytryny (2 łyżki)
• 125ml śmietanki 18%
• sól, pieprz
• przyprawa do ryby
Dorsz pieczony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety opłucz i posyp przyprawami. Z cytryny wyciśnij sok, polej nim ryby i odstaw na 20 minut.
2. Oczyść warzywa i umyj. Paprykę pokrój w kostkę, a por i marchewkę w plastry.
3. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż pora i paprykę, dopraw do smaku. Marchewkę podgotuj w garnku. Przełóż wszystkie warzywa do naczynia żaroodpornego.
4. Na warzywach połóż kawałki ryby, całość posyp solą, pieprzem i koperkiem. Wszystko zalej śmietanką, naczynie przykryj i wstaw do piekarnika na 25 minut w 190°C.
Komentarze