Dorsz pieczony w warzywach

5 (149 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Delikatne polędwiczki z dorsza są aromatyczne i soczyste. Moim znajomym zawsze smakuje to danie.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 350g dorsza (polędwiczki)
    • por
    • papryka (czerwona lub żółta)
    • 3 średniej wielkości marchewki
    • koperek
    • sok z cytryny (2 łyżki)
    • 125ml śmietanki 18%
    • sól, pieprz
    • przyprawa do ryby
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz pieczony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety opłucz i posyp przyprawami. Z cytryny wyciśnij sok, polej nim ryby i odstaw na 20 minut.
    2. Oczyść warzywa i umyj. Paprykę pokrój w kostkę, a por i marchewkę w plastry.
    3. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż pora i paprykę, dopraw do smaku. Marchewkę podgotuj w garnku. Przełóż wszystkie warzywa do naczynia żaroodpornego.
    4. Na warzywach połóż kawałki ryby, całość posyp solą, pieprzem i koperkiem. Wszystko zalej śmietanką, naczynie przykryj i wstaw do piekarnika na 25 minut w 190°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować