Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika

  • wyświetlono: 4546 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne, chrupiące i o wiele zdrowsze niż te ze sklepu.

Kasja1986

Składniki

proporcje na 2 blachy o wymiarach 40cm x 40cm:
4-5 ziemniaki średniej wielkości
łyżeczka miodu
łyżka oleju
sól himalajska
papryka słodka wędzona
papryka ostra

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika

  • krojenie ziemniaków1. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na cieniutkie plasterki. Ja do tego celu użyłam robota kuchennego.
    Do pokrojonych ziemniaków dodajemy miód, olej oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.
  • pieczenie chipsów2. Ziemniaki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 220 stopni C przez około 10 minut. Po tym czasie ziemniaki razem z papierem przekładamy na kratki i dosuszamy w wyłączonym, ale jeszcze gorącym piekarniku .
  • 3. Wysuszone chipsy są gotowe do jedzenia. Smacznego.

Porady

Do chipsów możemy użyć dowolnej mieszanki przypraw.

Podczas pieczenia chipsów warto co jakiś czas do nich zaglądać i monitorować ich pieczenie, żeby się nie przypaliły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

chipsy

Dodane przez: Jolanta KG

Chipsy domowe grube

Czipsy ziemniaczane, smażone. Kaloryczne,...

Domowe chipsy

Dodane przez: RedakcjaPP

Domowe chipsy

Mam siostrę i brata. Lubię pomagać...

Chipsy domowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Chipsy domowe

Bardzo chrupiące

Chipsy ziemniaczane przeplatane boczkiem - szachownica

Dodane przez: Konto nieaktywne

Chipsy ziemniaczane przeplatane boczkiem...

Mniej cierpliwym, proponuję przeciąć...

chipsy

Dodane przez: PolskaGotuje

Domowe chipsy

Zdrowe bo warzywne i z kontrolowaną...

image-13bwb4v

Dodane przez: malesia3

Chipsy ziemniaczane

Zrobiłam je dla mojej Córeczki...