Tęczowy tort straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z szczypta soli , następnie dodajemy cukier.Dalej ubijamy i dodajemy żółtka. Odkładamy mikser resztę pracy trzeba wykonał łopatką. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Gotową masę rozlewamy do 6 miseczek, do każdej dodajemy odrobinę barwnika spożywczego i mieszamy.
Na dno formy wykładamy papier do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach. Tak postępujemy z każdym kolorem. Po upieczeni wyjmujemy z formy,odklejamy papier i odkładamy do wystudzenia.
Krem: Żółtka miksujemy z cukrem przez kilka minut, następnie dodajemy ser i dalej miksujemy. Następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę 36% i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Krem można włożyć na chwilę do lodówki by lekko stężał.
Składamy tort. Biszkopt lekko nasączamy ponczem i wykładamy część masy, następny biszkopt,nasączamy i wykładamy masę. Tak postępujemy aż skończą nam się biszkopty i masa.
Ostatni biszkopt nasączamy i lekko dociskamy całość. Następnie ubijamy bitą śmietanę z cukrem i utrwalaczem. I dekorujemy tort według własnego uznania. Ja dodatkowo udekorowałam go owocami a boki obsypałam wiórkami kokosowymi. Dobrze jest przechowywać tort w lodówce.
Komentarze