Tęczowy tort straciatella

0 (0 ocen)

  • 2 min

Tort robi wielkie wrażenie nie tylko wśród dzieci ale i dorosłych.

  • 2 min

Składniki:

  • Na biszkopty:
    10 jaj
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    barwniki spożywcze (6 dowolnych kolorów)

    Na krem :
    1 kg sera sernikowego w wiaderku
    0,5 litra śmietany 36%
    2 żółtka
    0,5 szklanki cukru pudru
    0,5 tabliczki czekolady deserowej

    Na poncz:
    300 ml ciepłej przegotowanej wody
    2 łyżeczki cukru
    sok z 1 cytryny

    Do dekoracji:
    0,5 litra śmietany 36%
    3 łyżki cukru pudru
    1 śmietanfix
    dowolne owoce
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tęczowy tort straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z szczypta soli , następnie dodajemy cukier.Dalej ubijamy i dodajemy żółtka. Odkładamy mikser resztę pracy trzeba wykonał łopatką. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Gotową masę rozlewamy do 6 miseczek, do każdej dodajemy odrobinę barwnika spożywczego i mieszamy.
    Na dno formy wykładamy papier do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach. Tak postępujemy z każdym kolorem. Po upieczeni wyjmujemy z formy,odklejamy papier i odkładamy do wystudzenia.

    Krem: Żółtka miksujemy z cukrem przez kilka minut, następnie dodajemy ser i dalej miksujemy. Następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę 36% i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Krem można włożyć na chwilę do lodówki by lekko stężał.

    Składamy tort. Biszkopt lekko nasączamy ponczem i wykładamy część masy, następny biszkopt,nasączamy i wykładamy masę. Tak postępujemy aż skończą nam się biszkopty i masa.
    Ostatni biszkopt nasączamy i lekko dociskamy całość. Następnie ubijamy bitą śmietanę z cukrem i utrwalaczem. I dekorujemy tort według własnego uznania. Ja dodatkowo udekorowałam go owocami a boki obsypałam wiórkami kokosowymi. Dobrze jest przechowywać tort w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować