Domowy pasztet

  • wyświetlono: 5462 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Smakowity domowy pasztet któremu żaden kupny nie dorówna

Składniki

•700 g szynki wieprzowej
•700 g łopatki wieprzowej
•500 g boczku lub podgardla
•400 g wątróbki drobiowej
•2 nogi z kurczaka
•1 noga z indyka
•2 marchewki
•1 malutka pietruszka
-2cebule
•3 listki laurowe
•4 kulki ziela angielskiego
•1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
•2 bułki kajzerki
•4 jajka
•sól
•pieprz

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowy pasztet

  • 1. Mięso nastawiamy do gotowania. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i ewentualnie łyżkę vegety. Gotować trzeba na małym ogniu przez ok. 2 – 2,5 godziny. Części które szybciej się gotują można wcześniej wyjąć. Po godzinie gotowania dodajemy marchewkę i pietruszkę. Ugotowane mięso mielimy na drobnych oczkach razem z usmażoną na smalcu wątróbką z cebulą, marchewką, pietruszką i namoczonymi wcześniej w wodzie i odciśniętymi bułkami. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką(można dodać pieprz ziołowy, słodką i ostrą paprykę). Lepiej, żeby mięso było dość słone. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do mięsa delikatnie mieszając. Keksówki smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180* ok godziny do zarumienienia się wierzchu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcipasztet wieprzowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet

Dodane przez: elka72

Domowy pasztet w słoiku

Trochę pracochłonny ale warto go...

Pasztet domowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Pasztet domowy

Jestem młodą gospodynią i mamą...

Domowy pasztet wieprzowy

Dodane przez: anemon

Domowy pasztet wieprzowy

Pieczonego domowego pasztetu nie...

Domowy pasztet

Dodane przez: Peypey

Pasztet domowy Babci Helenki

Smaczny pasztet domowej roboty,...

pasztet

Dodane przez: goshia

Pasztet domowy

Pyszny i zdrowy pasztet domowy...

image-268l06j

Dodane przez: aliss06

Domowy pasztet z wątróbką

Przygotowanie tego pasztetu wymaga...