Snikers

  • wyświetlono: 1795 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto do popołudniowej kawy

Składniki

Biszkopt:
7jaj
1szklanka cukru
5łyżek mąki
2łyżki kakao
1łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
25dag.grubo startych orzechów włoskich
5białek
3/4szklanki cukru zwykłego
1łyżka miodu
1łyżka mąki ziemniaczanej
Masa:
2szklanki mleka
5żółtek
3/4szklanki cukru
cukier waniliowy
1łyżka mąki ziemniaczanej
1łyżka mąki przennej
1margaryna lub masło
1łyżka kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Snikers

  • 1. Jajka na biszkopt oddzielić. Ubić białka z cukrem po czym dodać żółtka mieszająć na wolnych obrotach miksera lub łyżką. Dodać wymieszaną i przesianą mąke, kakao i proszek. Piec 35min w nagrzanym piekarniku do180* w dużej blaszce wyłożanej pergaminem. Ostudzony biszkopt przekroić w pół.
    Białka z ciasta orzechowego ubić z cukrem. Wymieszać z orzechami, mąką i miodem. Piec 25min w 180* w blaszce z pergaminem.
    1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. Reszte mleka mymieszać z żółtkami i mąką. Połączyć to i zagotować. Ostudzoną mase utrzeć z masłem lub margaryną. Do połowy masy dodać kakao i wymieszać.
    Układać połowę biszkoptu,masę jasną,ciasto orzechowe,masę ciemną i biszkopt. Najlepiej smakuje lekko schłodzony.

Porady

Aby ciasto było wilgotniejsze można biszkopt nasączyć 2łyżeczkami kawy rozpuszczonej w 0,5szklance wody wymieszanej z 2łyżkami likieru np.Amaretto

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieorzechy wloskie

Komentarze

Podobne przepisy

Snikers

Dodane przez: lovetocook3

Snikers

Skoro jesień obrodziła w orzechy,...

Pyszne ciasto jak na przyjęcie tak i na niedzielny deser

Dodane przez: ankamg3

Snikers

Świetne ciasto, przypominające...

Snikers

Dodane przez: groszeksnk

Snikers

Idealne ciasto na każdą okazję.

Dodane przez: kuchareczka1997

Snikers

Nie sposób mu się oprzeć!

Snikers

Dodane przez: kochampiec

Snikers

Tradycja w naszym domu, gości co...

Snikers

Dodane przez: sape0165

Snikers

Wyśmienite ciasto na każdą okazję.Smak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE