Domowy pasztet

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

Alternatywa dla wszystkich, którzy szukają mięsa w sklepowym pasztecie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    30 dag wątróbki drobiowej
    20 dag słoniny
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    1 duża cebula
    5 ząbków czosnku
    1 kulka gałki muszkatołowej
    1 czubata łyżka przyprawy uniwersalnej
    5 liści laurowych
    5 ziaren pieprzu ziarnistego
    5 ziaren ziela angielskiego
    sól morska i pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Domowy pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od umycia i pokrojenia w kostkę mięsa i słoniny. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy wszystkie wymienione powyżej warzywa (obrane i pokrojone na mniejsze kawałki), oraz wszystkie przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej.
    I tak sobie gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Wtedy dorzucamy umytą wątróbkę i jeszcze gotujemy ok. 15 minut.
  • 2. Następnie wszystko przecedzamy. Ja przelałam wszystko przez durszlak, gdyż wywar i tak mi nie był potrzebny.
    Teraz zatrudniamy do pracy męża (jeśli nie mamy elektrycznej maszynki do mięsa, tylko jeszcze taką ręczną "na korbkę"), lub same mielimy w maszynce wszystko co gotowałyśmy z wyjątkiem liści laurowych.
  • 3. Do przemielonego mięsa, warzyw i przypraw dodajemy startą na drobnej tarce gałkę muszkatołową, oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
    Blaszkę "keksówkę" smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.
    Wykładamy mięso do blaszki, wyrównujemy i nacinamy z wierzchu lekko nożem.
    Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 1 godzinę.

Porady

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i możemy już konsumować. Po schłodzeniu w lodówce pasztet zdecydowanie lepiej się kroi ale taki cieplutki jest zdecydowanie pyszniejszy na świeżym chlebku. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować