Kto nie lubi majonezu? Kto go nie używa w kuchni? Sałatki, kanapki, sosy... wszędzie potrzebny jest majonez. Mój sposób pomoże zaoszczędzić złotówki wydane na słoik tego specjału. Domowe wykonanie, dla mnie najlepsze!
0 (0 ocen)
Porady
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW. Jeśli majonez się rozrzedzi lub jego składniki się rozwarstwią, odstawić na kilka minut, aż olej oddzieli się i wypłynie na wierzch. Zebrać łyżką jak najwięcej oleju i odlać do osobnej miseczki. Przełożyć łyżkę stołową pozostałej emulsji do czystej miseczki. Ręcznie lub mikserem ubijać energicznie z ½ łyżeczki musztardy typu Dijon, aż zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu. Następnie, na początku po ½ łyżeczki, dodawać resztę emulsji i ubijać po dodaniu każdej porcji, aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy. Na koniec w ten sam sposób dodawać stopniowo, po kilka kropli, olej lub oliwę z oliwek. (Uwaga: ten sam rezultat można uzyskać, używając blendera).
Komentarze