Domowy majonez

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kto nie lubi majonezu? Kto go nie używa w kuchni? Sałatki, kanapki, sosy... wszędzie potrzebny jest majonez. Mój sposób pomoże zaoszczędzić złotówki wydane na słoik tego specjału. Domowe wykonanie, dla mnie najlepsze!

  • 15 min

Składniki:

  • 1 całe jajko + 2 żółtka
    1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny i/lub octu winnego
    1 łyżeczkę musztardy typu Dijon
    ½ łyżeczki soli i szczyptę białego pieprzu.
    oliwa z oliwek i/lub olej roślinny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy majonez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1njbb5j 1. Do pojemnika robota kuchennego wbić 1 całe jajko, dodać 2 żółtka i miksować przez 30-45 sekund, do czasu aż zgęstnieją i nabiorą cytrynowego koloru.
  • image-1c2iwv8 2. Nie wyłączając urządzenia, dodać 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i/lub octu winnego, 1 łyżeczkę musztardy typu Dijon, ½ łyżeczki soli i szczyptę białego pieprzu.
  • image-070xwla 3. Nadal nie wyłączając urządzenia, dodawać – z początku po kilka kropli – oliwę z oliwek i/lub olej roślinny (nie więcej niż 2 szklanki). Po dodaniu około ½ szklanki zacząć dolewać oliwę odrobinę szybciej, aż do uzyskania gęstej emulsji. Skosztować i w razie potrzeby, dodać jeszcze cytrynę lub ocet i przyprawy.
  • image-0k2ulhu 4. PRZECHOWYWANIE.
    Wstawić majonez do lodówki w przykrytym pojemniku; w takich warunkach można go przechowywać przez mniej więcej tydzień. Uwaga: schłodzony sos może się zwarzyć lub rozwarstwić – wtedy najlepiej ponownie stopniowo go ubijać, przekładając po łyżce do podgrzanej miski.

Porady

ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW. Jeśli majonez się rozrzedzi lub jego składniki się rozwarstwią, odstawić na kilka minut, aż olej oddzieli się i wypłynie na wierzch. Zebrać łyżką jak najwięcej oleju i odlać do osobnej miseczki. Przełożyć łyżkę stołową pozostałej emulsji do czystej miseczki. Ręcznie lub mikserem ubijać energicznie z ½ łyżeczki musztardy typu Dijon, aż zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu. Następnie, na początku po ½ łyżeczki, dodawać resztę emulsji i ubijać po dodaniu każdej porcji, aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy. Na koniec w ten sam sposób dodawać stopniowo, po kilka kropli, olej lub oliwę z oliwek. (Uwaga: ten sam rezultat można uzyskać, używając blendera).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować