Domowy majonez

  • wyświetlono: 385 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Zapraszam po przepis na domowy majonez. Jest dużo lepszy niż taki ze sklepu i tańszy. Majonez naprawdę szybko i prosto się przygotowuje a w lodówce może stać ok. 1 tygodnia. Domowy majonez to świetny dodatek do sałatek, jajek czy wędliny. Polecam

WIN_20170302_191418 (2)
  • 10 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

1 żółtko jaja
1 łyżeczka musztardy
1 szkl oleju rzepakowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki gorącej wody
sól

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowy majonez

  • 1. Do wysokiego naczynia wbijamy żółtko, dodajemy musztardę i miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy olej rzepakowy cienkim strumieniem i cały czas miksujemy. W szklance mieszamy ze sobą ocet jabłkowy, cukier i gorącą wodę (aż cukier się rozpuści). Wlewamy do majonezu i przez chwilę miksujemy. Na koniec majonez doprawiamy do smaku odrobiną soli. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

majonezw kilka chwiltania kuchniaolejdomowy majonez
 

Komentarze

Podobne przepisy

domowy sos bolognese

Dodane przez: melania18

domowy sos bolognese

Choć domowy sos do spaghetti bolognese...

Domowy sos chiński

Dodane przez: ewaeu

Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości...

sos

Dodane przez: cook and look

Domowy sos słodko-kwaśny

Pyszny, domowy sos słodko-kwaśny....

Domowy sos barbecue

Dodane przez: Stare Gary

Domowy sos barbecue

Sos potrzebny był szybko i miał...

Domowy ostry sos chilli

Dodane przez: igraszki losu

Domowy ostry sos chilli

Mój przepis na ostry sos chilli...

Domowy sos BBQ

Dodane przez: Paulina Nosek

Domowy sos BBQ

Sprawdzi się do każdego rodzaju...