Domowy majonez

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam po przepis na domowy majonez. Jest dużo lepszy niż taki ze sklepu i tańszy. Majonez naprawdę szybko i prosto się przygotowuje a w lodówce może stać ok. 1 tygodnia. Domowy majonez to świetny dodatek do sałatek, jajek czy wędliny. Polecam

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 żółtko jaja
    1 łyżeczka musztardy
    1 szkl oleju rzepakowego
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki gorącej wody
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Majonez

Domowy majonez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wbijamy żółtko, dodajemy musztardę i miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy olej rzepakowy cienkim strumieniem i cały czas miksujemy. W szklance mieszamy ze sobą ocet jabłkowy, cukier i gorącą wodę (aż cukier się rozpuści). Wlewamy do majonezu i przez chwilę miksujemy. Na koniec majonez doprawiamy do smaku odrobiną soli. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować