domowy ketchup z pomidorów

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

ten ketchup jest pyszny a przede wszystkim nie trzeba go gotować godzinami. No i naprawdę smakuje jak ketchup a nie jak przecier pomidorowy;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów mięsistych
    2 cebule
    czosnek wg upodobań ja dałam 5 ząbków
    przyprawa do pomidorów 1 łyżka
    olej 2 łyżki
    cukier 1-2 łyżki
    sól
    przecier pomidorowy 1 łyżka
    bazylia
    oregano
    kolendra mielona
    papryka chili mielona ( można pominąć)
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy ketchup z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe pomidory z łupą pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju w wysokim rondlu. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory, zioła i dusić aż wszystko będzie miękkie około 20 min. Podduszony sos lekko przestudzić, przelać przez sitko tak żeby oddzielić sok pomidorowy od reszty. Sok można potem wypić;)
  • 2. Pozostałe suche składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Następnie przetrzeć przez gęste sito, tak żeby uzyskać gładki krem, który należy wrzucić na patelnię, doprawić wg uznania solą ,cukrem, można dać ocet. Sos ma być pikantny. Na koniec wlać łyżkę soku pomidorowego wymieszanego ze skrobią, chwile pogotować. Gorący wkładać do wyparzonych słoiczków. Smacznego!

Porady

Ketchup można doprawić wg. własnego gustu, zioła można pominąć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować