Domowy ketchup z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe pomidory z łupą pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju w wysokim rondlu. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory, zioła i dusić aż wszystko będzie miękkie około 20 min. Podduszony sos lekko przestudzić, przelać przez sitko tak żeby oddzielić sok pomidorowy od reszty. Sok można potem wypić;)
2.Pozostałe suche składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Następnie przetrzeć przez gęste sito, tak żeby uzyskać gładki krem, który należy wrzucić na patelnię, doprawić wg uznania solą ,cukrem, można dać ocet. Sos ma być pikantny. Na koniec wlać łyżkę soku pomidorowego wymieszanego ze skrobią, chwile pogotować. Gorący wkładać do wyparzonych słoiczków. Smacznego!
Porady
Ketchup można doprawić wg. własnego gustu, zioła można pominąć
Komentarze