Domowy keczup na pizze

0 (0 ocen)

  • 7 godz.

Jest pracochłonny i najlepiej go robić kiedy chłodno na dworze bo będzie gorąco . Sporo czasu potrzeba by zgęstniał do pożądanej konsystencji . Sos nie jest tak gęsty i gładki jak ten kupny (którego główną bazą jest cukier), ale na pewno dużo zdrowszy i naturalny.

  • 7 godz.

Składniki:

  • 4 wielkie obrane cukinie ( po obraniu i wydrążeniu środka ma być 2,5 kg)
    20 ząbków czosnku

    3 kg pomidory

    papryka czerwona i zielona po 4 sztuki każdego koloru

    3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis

    1 szklanka cukru
    150 ml czerwonego octu winnego Jamar
    3 łyżeczki papryki węgierskiej Royal Brand
    1 łyżeczka pieprzu kolorowego Kamis

    2 łyżki soli

    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru 

    1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 

    1/2 łyżeczki Curry indyjskie - Specjalite Kamis

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy keczup na pizze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Umytą cukinię obierz ze skórki wykrój miąższ ze środka , a resztę pokrój w kostkę Przełóż do miski i zasyp 2 łyżkami soli.

    2. Zamieszaj i odstaw na godzinę , aż puszczą sok, nie odciskaj.

    3. Pomidory myje i kroje w kostkę nie sparzam ich .

    4. Będą potrzebne dwa garnki 5 litrowe .

    5. Blenderm zmiksowałam pomidory , przełożyłam je do dwóch garnków . Zmiksowałam cukinię , przełożyłam do dwóch garnków.

    6.Paprykę czerwoną i zieloną pokroiłam drobno i zmiksowałam blenderem też przełożyłam do dwóch garnków .

    7. Gotowałam na małym ogniu mieszając .

    8. Po godzinie trochę się wygotowało , a po 4 godzinach wyłączyłam gaz . Zmiksowałam składniki jeszcze raz już ugotowane .

    9. Przełożyłam teraz wszystko do jednego garnka 5 litrowego .

    10. Zmieściło się wszystko czosnek obrałam i pokroiłam, do keczupu dopiero teraz dodałam(pieprz, cukier ,paprykę, ocet winny , cynamon, imbir, ziele angielskie )

    11. Gotowałam teraz 3 godziny i znowu zmniejszyło się o połowę. Na samym końcu dodałam suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią ,czosnek posiekany , gotowałam godzinę .

    12. Gorący keczup wkładałam w słoiczki i pasteryzuje 15 minut . Teraz mam zapas na zimę będzie idealny do pizzy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować