Jogurt naturalny domowej roboty

  • wyświetlono: 1758 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ten prosty przepis zdradziła mi ciocia, często wykorzystuje go w swojej kuchni.

IMG_20200608_150134_540
  • 20min

Składniki

1 l pełnego mleka lub 3,2 % NIE homogenizowanego

2-4 łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania przepisu:

Jogurt naturalny domowej roboty

  • 1. Nie każdy ma dostęp do pełnego mleka „prosto od krowy”. Do przygotowania jogurtu możemy użyć tego ze sklepu ale NIE HOMOGENIZOWANEGO czyli z krótkim terminem ważności. Najlepiej, żeby miało 3,2 % ale z 2% też wyjdzie, tylko czas oczekiwania jest dłuższy.
  • 2. Mleko musimy zagotować. Przelać przez sito, żeby pozbyć się „kożuszków”. Zostawiamy, aby wystygło.
    Do zimnego dodajemy kupny jogurt. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu możemy przemieszać.
    W przypadku mleka 2% czas oczekiwania może potrwać dwie doby.
    Z tej porcji otrzymamy około 1 l pysznego, naturalnego jogurtu.
  • 3. Zostawiamy kilka łyżek do przygotowania następnej porcji.
    Żeby osiągnąć gęstszą konsystencję dodajemy większą ilość.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyjogurt naturalnymlekofitzdrowa żywność

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy Antybiotyk.

Dodane przez: Słodko Słodka

Naturalny Domowy Antybiotyk

Jesień zawitała,a z nią wszelkie...

SOK KUBUŚ DOMOWEJ ROBOTY

Dodane przez: anette08

SOK KUBUŚ DOMOWEJ ROBOTY

NIEOGRANICZONE MOŻLIWOŚCI ZROBIENIA...

.

Dodane przez: Anitka0804

Jogurt truskawkowy

Pyszny naturalny zdrowy domowy...

.

Dodane przez: Anitka0804

Jogurt truskawkowy

Domowy, naturalny, najlepszy. Samo...

Jogurt bananowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Jogurt bananowy.

Pyszny i zdrowy.

.

Dodane przez: Anitka0804

Jogurt szpinakowy

Domowy, naturalny, najlepszy. Samo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE