500 g mąki chlebowej, żytnio - pszennej
7 g suszonych drożdży
310 ml wody
szczypta soli
szczypta cukru
pół łyżeczki płatków chilli
Składniki na kotlety:
500 g wołowiny (tej tańszej)
1000 g udek z kurczaka bez kości
pół łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
pół łyżeczki wędzonej papryki ostrej
pół łyżeczki soli
spora szczypta pieprzu
2 jajka
4 łyżki mleka
4 łyżki bułki tartej
Sos tzatziki:
1 duży jogurt grecki
4 łyżki majonezu
1 duży ogórek wężowy
4 ząbki czosnku
nieduża cebula
szczypta soli
Domowy frytoburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski z wypiekacza do chleba wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, wodę, cukier, sól oraz płatki chilli. Nastawiamy program - mieszanie i wyrastanie. Jeśli nie mamy wypiekacza postępujemy jak z każdym ciastem drożdżowym.
Mięso mielimy, dodajemy jajka, przyprawy, bułkę tartą oraz mleko i dokładnie wyrabiamy. Smażymy płaskie kotlety (wielkości dłoni) na rozgrzanym tłuszczu, około 2 minuty z każdej strony. (wyjdzie osiem kotletów)
2.Jogurt grecki mieszamy z majonezem, dodajemy startego na najdrobniejszej tarce ogórka, czosnek, pokrojoną drobno cebulę i doprawiamy solą.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozklepujemy koło o średnicy 20 - 25 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 - 15 minut.
Frytki smażymy na złoty kolor.
Upieczoną bułkę kroimy na cztery części, przekrawamy, smarujemy sosem, wkładamy kotleta i uzupełniamy frytkami. Podajemy na gorąco. ;)
Komentarze