Frytoburger z bekonem i sosem curry

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Postanowiliśmy pomału wrócić do robienia ciepłych kanapek na weekendowe śniadania. Dziś po szukaniu inspiracji w smakach mojego Lubego naszły nas żarty na kanapki z ziemniakami. Po chwili zastanowienia, właściwie dlaczego nie? Zjawisko takie w Polsce istnieje i ma sie bardzo dobrze. Kto nie słyszał o Frytoburgerze powstałym w szczecińskim barze? Bułkę i frytki uzupełniliśmy domowym ostrym sosem curry i usmażonym na chrupko boczkiem. Końcowy efekt zaskoczył nawet mnie, mimo, że mój gust kulinarny jest odwrócony o 180 stopni.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 duże pity/ciabaty/lub inne ulubione pszenne bułki
    -4 ziemniaki
    -100g boczku w plastrach
    -100g jogurtu greckiego
    -3 łyżki majonezu
    -2 łyżki przyprawy curry
    -4 marynowane papryczki jalapeno
    -1/2 łyżeczki suszonego czosnku
    -kilka kropel tabasco
    -słodka papryka
    -sól, pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Frytoburger z bekonem i sosem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w słupki. Obsypać solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić ziemniaki i smażyć.
    W międzyczasie przygotować sos. Marynowane papryczki włożyć do miseczki. Zblendować. Dodać jogurt, majonez, czosnek, tabasco i curry. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem.
    Gdy frytki będą juz prawie gotowe, przesunąć je na brzeg patelni, obok położyć plastry boczku. Smażyć do przyrumienia i odpowiedniej chrupkości.
    Bułki rozkroić zostawiając nieprzecięty brzeg. Wysmarować sosem. W środku układać odsączone z tłuszczu frytki i plastry bekonu. Całość polać dużą ilością sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować