Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym czosnkiem, niezwykle aromatycznymi oliwkami i dojrzewającymi w słońcu suszonymi pomidorami to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki.
Kukurydziany chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka
i rozpuszczone masło w mleku i wodzie (ciepłe). Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej, gładkiej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2.Pasta czosnkowa:
Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem następnie doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
3.Oliwki pokroić na plasterki a suszone pomidory drobno posiekać.
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20cm x 60cm, a następnie pociąć na 14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać oliwkami i suszonymi pomidorami. Prostokąty ułożyć jeden na drugim i przekroić na pół. Następnie tak pokrojone ciasto ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach
12cm x 30cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
5.Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez około 45-50minut.
Komentarze