Puchaty chlebek z moimi ulubionymi dodatkami :) złapał fajny kolorek od suszonych pomidorów i nadzienia z oliwek :)
Składniki:
250 g wody
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju (zalewy) z pomidorów
500 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
100 g oliwek
100 g suszonych pomidorów z zalewy
Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Suszone pomidory osączyć lekko z zalewy, pokroić w kawałki. Oliwki (użyłam zielonych i czarnych, ale można wybrać tylko te ulubione) pokroić w kawałki.
Do misy robota wsypać mąkę, sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Wlać wraz z olejem do misy. Dodać pokrojone oliwki i pomidory, zagnieść jednolite ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść krótko, uformować, włożyć do długiej keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-35 minut do wyrośnięcia.
Piec około 35 minut w 200 stopniach, wystudzić na kratce.
Komentarze