Domowy likier jajeczny

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Świetnie się sprawdza jako dodatek do deserów czy ciast,lub po prostu jako środek rozweselający na długie zimowe wieczory......

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1/2 litra mleka skondensowanego nie słodzonego
    5-6 żółtek od kur ekologicznych
    1 szklanka cukru pudru
    200 ml wódki czystej
    100 ml spirytusu
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 laska wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Alkohole Dodatki

Domowy likier jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelewamy do rondelka,wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią lub laską wanilii przeciętą wzdłuż na połowę,zagotować zostawić do całkowitego wystudzenia. Żółtka przełożyć do miski ustawionej na parze wodnej,wsypać cukier puder i ubijać mikserem do białości aż masa podwoi swoją objętość.następnie wlewać cienkim strumieniem mleko i cały czas ubijać aż do całkowitego połączenia.
  • 2. Gdy masa będzie jednolita wlewać alkohol wódkę zmieszaną dobrze ze spirytusem-należy to robić powolutku naprawdę cienkim strumieniem i ubijać aby masa się nie zważyła bo wtedy musimy wszystko zaczynać od początku .Gdy masa będzie jednolita przelewamy do butelki lub karafki i odstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia jest gotowa do spożycia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować