Świetnie się sprawdza jako dodatek do deserów czy ciast,lub po prostu jako środek rozweselający na długie zimowe wieczory......
1 godz. 20 min
Składniki:
1/2 litra mleka skondensowanego nie słodzonego
5-6 żółtek od kur ekologicznych
1 szklanka cukru pudru
200 ml wódki czystej
100 ml spirytusu
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 laska wanilii
Domowy likier jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do rondelka,wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią lub laską wanilii przeciętą wzdłuż na połowę,zagotować zostawić do całkowitego wystudzenia. Żółtka przełożyć do miski ustawionej na parze wodnej,wsypać cukier puder i ubijać mikserem do białości aż masa podwoi swoją objętość.następnie wlewać cienkim strumieniem mleko i cały czas ubijać aż do całkowitego połączenia.
2.Gdy masa będzie jednolita wlewać alkohol wódkę zmieszaną dobrze ze spirytusem-należy to robić powolutku naprawdę cienkim strumieniem i ubijać aby masa się nie zważyła bo wtedy musimy wszystko zaczynać od początku .Gdy masa będzie jednolita przelewamy do butelki lub karafki i odstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia jest gotowa do spożycia. Smacznego!
Komentarze