Domowe trufle

4.97 (162 ocen)

Domowe trufle to delicje...pyszne i wyjątkowe.

Składniki:

  • 15 herbatników
    5 biszkoptów
    100 gram czekolady mlecznej
    100 gram czekolady gorzkiej
    100 gram mascarpone
    50 ml śmietany 30 %
    4 łyżki wiórków kokosowych
    5 łyżek kakao
Wystaw ocenę:

4.97 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.Do malaksera wrzucić herbatniki,biszkopty,serek mascarpone,zmiksować. Dodać roztopioną czekoladę, ponownie zmiksować.
  • 2. Powstałą gęstą masę schłodzić w lodówce(minimum 2 godziny).Po wyjęciu powinniśmy otrzymać masę o konsystencji miękkiej plasteliny.
  • 3. Na talerzyk wysypać kakao.Wyjąć masę z lodówki. Przy pomocy łyżeczki formować porcje,dłońmi formować kulki.Obtoczyć je w kakao.Układać na paterze do trufli lub na talerzyku.
  • 4. Część trufli posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Do środka każdej kulki można włożyć po jednym migdale lub orzechu laskowym.Gdyby masa była zbyt zwarta dodać śmietanyi i ponownie zmiksować,schłodzić.Gdyby natomiast była zbyt miękka dodać pokruszonych herbatnikiów i zmiksować,schłodzić.Trufle najłatwiej formuje się kłądąc porcję masy na kakao i tocząc kulkę po talerzyku,a nastepnie chwytając kulkę w dłonie tworzyć zgrabny kształt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować