To prosty sposób na pyszne łakocie i nie marnowanie pozostałości ciast, ciasteczek itp. Szybko się je robi a dodać do nich można praktycznie wszystko - co kto tylko woli.
3 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
600 g ciasta kakaowego ucieranego (które mi po prostu zostało)
100 g roztopionego masła
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanych prażonych nasion dyni
3-4 łyżki belgijskiej czekolady w proszku (lub słodkiego kakao)
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek
1/2 tabliczki czekolady deserowej
posypki do obtaczania:
wiórki kokosowe
posiekane prażone pestki dyni
belgijska czekolada w proszku (lub słodkie kakao)
1.Wszystkie składniki oprócz miodu, czekolady w proszku i masła wrzucam do blendera i miksuję. Całość przesypuję do miski i dodaję miód oraz roztopione masło. Mieszam dokładnie. Nabieram niewielką ilość mieszanki i w dłoniach formuję kuleczkę wielkości orzecha włoskiego i obtaczam w jednej z trzech przygotowanych posypek. Wkładamy gotowe trufle do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Komentarze