Trufle oreo

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To słodka przekąska, której trudno się oprzeć!!! Czarne nadzienie oreo oraz skorupka z białej czekolady to idealne połączenie, tak smakowe jak i kolorystyczne. Polecam wykonać trufle od razu z podwójnej porcji :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 opakowania ciastek oreo (2 x 176 gram),
    • 125 gram serka mascarpone,
    • Około 200 gram białej czekolady do polania
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Trufle

Trufle oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksowanie 1. Ciasteczka przekładamy do malaksera i rozkruszamy je. Z rozkruszonych odbieramy niewielką ilość, która posłuży do dekoracji gotowych trufli.
  • dodanie serka 2. Do pozostałej części ciastek dodajemy serek. Całość miksujemy do uzyskania „kluski”. Powstałą masę schładzamy około 30 minut, by delikatnie stężała. Dzięki temu łatwiej będzie nam formować trufle.
  • formowanie 3. Z schłodzonej masy odrywamy kawałki. Z oderwanych kawałków formujemy trufle, mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego.
  • dekoracja 4. Uformowane kulki ponownie schładzamy. Ja moje pozostawiłam na noc w lodówce. Ale 2 -3 godziny schładzania już wystarczy.
    Białą czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Zastygnięte trufle maczamy w czekoladzie, przekładamy na tackę wyłożoną folią aluminiową, posypujemy delikatnie pokruszonymi ciastkami i ponownie schładzamy, by czekolada zastygła.
    Każdy pewno sam opracuje sobie metodę oblania czekoladą. Ja kolejno trufle nabijałam na wykałaczkę i trzymając na garnuszkiem polewałam je czekoladą. Jednocześnie trufle okręcałam na wykałaczce, dzięki temu czekolada równo się rozprowadziła po nich.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Oreo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować