Domowe sushi z nutą sezamu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne i lekkie danie dla wielbicieli sushi.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 szkl wody
    0,5 szkl ryżu do sushi
    0,5 łyżeczki oleju kokosowego
    1 łyżeczka sosu sojowego
    1 łyżka sezamu
    1 płat nori
    50 g łososia wędzonego
    1 podłużny kawałek zielonego ogórka w kształcie ołówka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe sushi z nutą sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Do gotującej się wody w wsypujemy ryż i dodajemy olej kokosowy.Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy na 15 min nie zdejmując pokrywki tak, aby ryż wchłonął całą wodę. Po tym czasie dodajemy sos sojowy i sezam i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim wykładamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego nori( w tym miejscu skleimy sushi). Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki łososia, na rybie kładziemy ogórka i za pomocą maty bambusowej zwijamy nasze sushi w roladkę. Nori które zostało puste delikatnie smarujemy wodą i doklejamy sushi. Kroimy na 6-8 kawałków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować