Poznańskie pyzy to moje ulubione. Robiła je moja mam, babcia to taka nasza rodzinna tradycja.Bardzo lubię pyzy zimne, bez sosu które jem jak bułkę. Zawsze robię z kilograma maki potem cześć zamrażam i są na obiad awaryjny.
2 godz.
Dla 4 osób
Składniki:
1 kg mąki wrocławskiej
5 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 jajka
500 ml mleka
2 łyżki masła
sos pieczarkowy:
500 g pieczarek
2 cebule
400 ml śmietany 30 %
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
Domowe pyzy z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wykruszam drożdże , dodaję 1/4 szklanki mleka letniego nie gorącego, cukier, i dwie łyżki mąki. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, wlewam mleko pozostałe letnie, dodaję sól, jajka. Ciasto mieszam drewnianą łyżką, następnie wyrabiam mikserem aż będzie gładkie, na końcu dodaję roztopione i zimne masło i dalej wyrabiam mikserem. Można rękoma.Ciasto przykrywam ściereczką, i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Ciasto połowę wykładam na deskę wysypaną mąką i za pomocą szklanki wycinam kulki. Układam je na deseczkach wysypanych mąką żeby się nie przykleiły na 30 minut do wyrośnięcia. W garnku zagotowuję wodę, wkładam sitko do gotowania pyz które smaruję olejem. Układam pyzy, w odstępach bo urosną i przykrywam. Gotuję 10 minut i nie podnoszę w tym czasie pokrywki. Pyzy podaję z sosem.
3.Pieczarki myję, i kroję w paski.Cebulę obieram i kroję w kostkę, następnie przesmażam na patelni na oleju. Dodaję pieczarki i dalej przesmażam. doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Wlewam śmietankę i chwile jeszcze gotuję.
Komentarze