Domowe pyzy

0 (0 ocen)

Pyszne danie obiadowe sycące ale od czasu do czasu warto je zrobić.

Składniki:

  • MASA ZIEMNIACZANA :
    2 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
    3 jajka
    ok. 1 szk mąki pszennej typ 500
    ok. 1/2 szk mąki ziemniaczanej
    sól do smaku

    NADZIENIE :
    1,5 kg łopatki wieprzowej
    1 duża cebula
    1 łyżeczka płatków czosnku ( lub 2 ząbki świeżego )
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu czarnego
    1,5 szk wody
    2 łyżki syropu trzcinowego
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Domowe pyzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowe pyzy 1. NADZIENIE :
    Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć w szerokim rondlu.
    Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę, podsmażyć i zalać mięso wodą.
    Dodać resztę przypraw i dusić mięso pod przykryciem do miękkości.
  • domowe pyzy 2.
    Mięso wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie razem z cebulą ( bez reszty przypraw ).
    Do mięsa wlać 1/2 szk wywaru powstałego podczas duszenia mięsa i wymieszać nadzienie.
  • domowe pyzy 3.
    MASA ZIEMNIACZANA :
    Ziemniaki po obraniu włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i ugotować.
    Odcedzić, wystudzić i zmielić też w maszynce do mielenia na drobnym sicie.
    Ziemniaki w misce podzielić na 4 części i do tej pustej przestrzeni wsypać mąki ( ma być tyle aby wypełnić to wgłębienie ), wbić jajka i wyrobić masę.
    Nie wyrabiać za długo.
  • domowe pyzy 4. Nabierać porcje masy ziemniaczanej, na środku układać porcje nadzienia uformowane w kulki i dokładnie zlepiać pyzy tworząc kule.
    Układać je na tacy lub blacie i wkładać gotowe na osolony wrzątek z odrobiną oleju.
  • domowe pyzy 5. Układać je na tacy lub blacie i
  • domowe pyzy 6. wkładać gotowe na osolony wrzątek z odrobiną oleju.

    Pyzy gotować kilka minut od wypłynięcia ale uważać aby nie gotować za długo.
    Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać gorące okraszone podsmażoną dowolna wędliną.
    Jak zostaną można podsmażyć.
    Wielkość pyz zależy od nas czy chcemy mniejsze czy większe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować