Domowe masło orzechowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepis na proste w wykonaniu, smaczne i cudownie pachnące masło z orzeszków arachidowych. Takie domowe masełko jest zdrowe i nie zawiera żadnych konserwantów ani barwników.

  • 10 min

Składniki:

  • - 300 g prażonych orzeszków arachidowych
    - 0,5 łyżeczki soli morskiej
    - 1 łyżeczka cukru brzozowego
    - 1 łyżeczka przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowe masło orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prażone orzeszki arachidowe przekładamy do naczynia*.
    Najlepiej użyć orzeszków uprażonych, ale nie solonych i oblanych olejem palmowym. Jeśli kupiliśmy orzeszki nieprażone, należy je wcześniej uprażyć i wystudzić.

    Do małej miseczki dodajemy sól, cukier i łyżeczkę wody, mieszamy, a tak powstałą papkę dodajemy do orzeszków. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera na jednolita masę*.

    Gotowe masło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)

Porady

* Do wykonania masła należy użyć blendera, który przeznaczony jest do kruszenia lodu i rozdrabniania orzechów, ponieważ te o słabszej mocy mogą nie wytrzymać. ** Jeśli posiadamy dobrą maszynkę do mięsa (o małych oczkach) to równie dobrze możemy spróbować tym sposobem. *** Jeśli masło będzie zbyt zwarte to podczas miksowania możemy dodać łyżkę oleju arachidowego i dodatkową łyżkę przegotowanej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować