Domowe drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczynka:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.
2.Ciasto :
Mąkę wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i rozczynkę. wyrabiać ciasto - można robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia- aż podwoi swoją objętość.
3.Nadzienie :
W czasie gdy ciasto wyrasta można przygotować nadzienie.
Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną masę. Ciągle miksując, dodawać stopniowo ser. Całość dobrze zmiksować na kremową masę.
4.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki o średnicy ok 8 cm. Pozostałe po wykrywaniu ciasto zagniatać i wycinać kolejne krążki aż do końca ciasta.
5.Krążki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Po tym czasie zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki - ok 5 cm średnica dna.
6.Powstałe w ten sposób wgniecenia wypełnić serowym farszem. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować). Można posypać je dowolną kolorowa posypka .
Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku do 180 st ok. 18 minut (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego ;)
Komentarze