Domowe drożdżówki z serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczne drożdżówki z białym serem w środku. Są puszyste i pyszne. Idealne na przekąskę, drugie śniadanie czy podwieczorek.

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej + 4 łyżki do rozczynki
    2 łyżki cukru
    20 g świeżych drożdży
    250 ml cieplego mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 jajka o tpoktempojowej
    1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny

    Nadzienie:
    300g twarogu tłustego lub półtłustego ( lub serek kremowy typu Philadelphia)
    30 g masła o temp pokojowej
    80 g cukru
    2 żółtka

    Dodatkowo:
    1 jajko
    Cukier puder
    Opcjonalnie posypka ( mój synek uwielbia drożdżówki z kolorowa posypka )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczynka:
    Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
    W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.
  • Drożdżówka 2. Ciasto :
    Mąkę wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i rozczynkę. wyrabiać ciasto - można robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło.
    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia- aż podwoi swoją objętość.
  • Drożdżówka 3. Nadzienie :
    W czasie gdy ciasto wyrasta można przygotować nadzienie.
    Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną masę. Ciągle miksując, dodawać stopniowo ser. Całość dobrze zmiksować na kremową masę.
  • Drożdżówka 4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki o średnicy ok 8 cm. Pozostałe po wykrywaniu ciasto zagniatać i wycinać kolejne krążki aż do końca ciasta.
  • Drożdżówka 5. Krążki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Po tym czasie zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki - ok 5 cm średnica dna.
  • Drożdżówka 6. Powstałe w ten sposób wgniecenia wypełnić serowym farszem. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować). Można posypać je dowolną kolorowa posypka .

    Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku do 180 st ok. 18 minut (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować