Domowe drożdżówki z serem

  • wyświetlono: 255 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Klasyczne drożdżówki z białym serem w środku. Są puszyste i pyszne. Idealne na przekąskę, drugie śniadanie czy podwieczorek.

MagdalenaS
  • 20 porcje
  • 130min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej + 4 łyżki do rozczynki
2 łyżki cukru
20 g świeżych drożdży
250 ml cieplego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka o tpoktempojowej
1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny

Nadzienie:
300g twarogu tłustego lub półtłustego ( lub serek kremowy typu Philadelphia)
30 g masła o temp pokojowej
80 g cukru
2 żółtka

Dodatkowo:
1 jajko
Cukier puder
Opcjonalnie posypka ( mój synek uwielbia drożdżówki z kolorowa posypka )

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe drożdżówki z serem

  • 1. Rozczynka:
    Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
    W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.
  • Drożdżówka2. Ciasto :
    Mąkę wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i rozczynkę. wyrabiać ciasto - można robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło.
    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia- aż podwoi swoją objętość.
  • Drożdżówka3. Nadzienie :
    W czasie gdy ciasto wyrasta można przygotować nadzienie.
    Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną masę. Ciągle miksując, dodawać stopniowo ser. Całość dobrze zmiksować na kremową masę.
  • Drożdżówka4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki o średnicy ok 8 cm. Pozostałe po wykrywaniu ciasto zagniatać i wycinać kolejne krążki aż do końca ciasta.
  • Drożdżówka5. Krążki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Po tym czasie zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki - ok 5 cm średnica dna.
  • Drożdżówka6. Powstałe w ten sposób wgniecenia wypełnić serowym farszem. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować). Można posypać je dowolną kolorowa posypka .

    Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku do 180 st ok. 18 minut (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastodrożdżoweciasto drożdżoweprzekąskaser białydrożdżówkapodwieczorekz serem

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką

Dodane przez: monika016

Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką

Oto kolejny świetny przepis na...

Domowe drożdżówki z truskawkami i nutą kokosa

Dodane przez: Ewelina Marcin

Domowe drożdżówki z truskawkami i nutą kokosa

Mięciutkie, puszyste, pełnoziarniste...

drożdżówki

Dodane przez: monika016

Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

Moje ulubione drożdżówki, tym razem...

Drozdzowki

Dodane przez: Natalia Ch 1987

Domowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Domowe drożdżówki najlepsze jeszcze...

Drożdżówka skręcona z serem tzw. Krakowska

Dodane przez: LucyG

Drożdżówka skręcona z serem tzw. Krakowska

Pyszna drożdzóweczka idealna na...

LENIWA DROŻDŻÓWKA Z BORÓWKAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

LENIWA DROŻDŻÓWKA Z BORÓWKAMI

Ciacho jest genialne! Udaje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE