Idealne na śniadanie do szkoły i pracy lub kawy. Bardzo szybko znikają.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Pół kostki drożdży
0,5kg mąki pszennej
Wody-tyle ile zabierze ciasto
50g margaryny, rozpuszczonej
1jajko
Cukier waniliowy
4 łyżki cukru (lub więcej w zależności od preferencji)
Szczypta soli
Czekolada gorzka i mleczna
Masa makowa
Domowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić z niewielką ilością wody i cukrem. Dodać cukier waniliowy, rozpuszczoną margarynę, mąkę, jajko, sól u wodę tyle ile zabierze ciasto. Ma ono wyjść elastyczne i odchodzić od ręki. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyrobić i podzielić na 2 części. Z jednej rozwałkować koło, podzielić na części, np 8, lub inną ilość w zależności czy rogaliki mają wyjść mniejsze czy większe. Na szerszej części położyć kostkę czekolady gorzkiej i mlecznej, zwijać rogaliki.
Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować masę makową i zwinąć ciasto w rulon. Pokroić nożem na kawałki.
Ułożyć na blaszce i piec drożdżówki w 220 przez około 15 min. Bądź w niższej temperaturze 180, około 35min.
Przed włożeniem do piekarnika można drożdżówki posmarować jajkiem i opruszyć kruszonką.
Smacznego
Komentarze