Domowe drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealne na śniadanie do szkoły i pracy lub kawy. Bardzo szybko znikają.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pół kostki drożdży
    0,5kg mąki pszennej
    Wody-tyle ile zabierze ciasto
    50g margaryny, rozpuszczonej
    1jajko
    Cukier waniliowy
    4 łyżki cukru (lub więcej w zależności od preferencji)
    Szczypta soli
    Czekolada gorzka i mleczna
    Masa makowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Domowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić z niewielką ilością wody i cukrem. Dodać cukier waniliowy, rozpuszczoną margarynę, mąkę, jajko, sól u wodę tyle ile zabierze ciasto. Ma ono wyjść elastyczne i odchodzić od ręki. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto wyrobić i podzielić na 2 części. Z jednej rozwałkować koło, podzielić na części, np 8, lub inną ilość w zależności czy rogaliki mają wyjść mniejsze czy większe. Na szerszej części położyć kostkę czekolady gorzkiej i mlecznej, zwijać rogaliki.
    Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować masę makową i zwinąć ciasto w rulon. Pokroić nożem na kawałki.
    Ułożyć na blaszce i piec drożdżówki w 220 przez około 15 min. Bądź w niższej temperaturze 180, około 35min.
    Przed włożeniem do piekarnika można drożdżówki posmarować jajkiem i opruszyć kruszonką.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować