DOMOWA SZYNKA

4.48 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Święta się zbliżają wiec pora na coś lepszego i sprawdzonego polecam domowej roboty szynkę.... jest po prostu rewelacyjna i zawsze to wiadomo ile jest szynki w szynce.

Składniki:

  • mięso szynka
    marynata;
    peklosól 40dag
    sól kuchenna 40dag
    czosnek 5 ząbków
    ziarno jałowca 10 ziarenek
    pieprz ziarnisty kilka
    ziele angielskie 6 ziaren
    liść laurowy 4 listki
    woda 10l
    dodatkowo; siatka albo sznurek kucharski
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowa szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników robimy marynatę i wkładamy szynki 4-5szt. Dodatkowo każdej szynce robimy parę zastrzyków z marynaty i ponownie wkładamy do zalewy Szynki leżakują w zalewie 2 doby. Po czym szynki wkładamy w siatki bądź obwiązujemy ciasno sznurkiem i poddajemy wędzeniu ( koniecznie drzewo liściaste). Po uwędzeniu szynki parzymy (zaleca się parzenie szynki w zależności od wagi czyli np. 1kg szynki parzymy ok1h w temp. 80st).Po czym studzimy i wkładamy do lodówki. SMACZNEGO!

Porady

Trzeba pilnować żeby szynka się nie zagotowała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować