Domowa tortilla

  • wyświetlono: 665 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Bardzo łatwa sprawa z tą tortillą. Spróbowałam i śmiało mogę Wam polecić. Z podanej porcji wyjdzie Ci około 16 placków, które potem możesz wykorzystać do przeróżnych farszy, lub zwyczajnie posmarować masłem i posypać solą i też świetnie będą smakowały. Świeży wyrób nie równa się kupnej tortilli.

sliwkawegierkablog
  • 16 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju roślinnego

1 szklanka ciepłej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa tortilla

  • 1. Używając miksera z końcówką haka, wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodaj olej oraz wodę. Ugniataj na małych obrotach kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i podziel ciasto na 16 kawałków. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.
    Rozgrzej większą patelnie do wysokiej temperatury (bez natłuszczania) i zacznij rozwałkowywać kawałki ciasta na kształt tortilli.
    Smaż pojedynczo tortillę na patelni z każdej strony, uzyskując przypalone punkty (jak na zdjęciu).
    Układaj usmażone placki jeden na drugim na ściereczce i za każdym razem je przykrywaj.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Porady

Możesz podawać z różnymi sosami, dipami, mięsnymi lub warzywnymi farszami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackiTortillakuchnia meksykańskadomowa

Komentarze

Podobne przepisy

chlebek (mąka pół na pół przenna i żytnia)

Dodane przez: Veronika

Pyszny chleb domowy

Przepis na chleb domowy wypróbowany...

Domowe zapiekanki

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Domowe zapiekanki

Chrupiące zapiekanki z pieczarkami....

image-1b7vjpa

Dodane przez: ewuska2016

Domowa pita

Domowe pieczywo jest najlepsze

Domowe zapiekanki

Dodane przez: Ania1408

Domowe zapiekanki

Fast food w zdrowszym wydaniu.

Domowe kajzerki

Dodane przez: bogusia82

Domowe kajzerki

Nie ma nic lepszego jak pyszne...

Rogale.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowe rogale

Na śniadanie,kolację lub podwieczorek.Pyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE