Domowa tortilla

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Robicie sami placki do tortilli, czy kupujecie? Chciałabym Was zachęcić do zrobienia ich samodzielnie. Sprawdźcie, jakie to proste.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na placki:
    7,5 łyżki mąki pszennej
    szczypta soli
    0,5 szklanki gorącej wody
    2 łyżki oleju

    Dodatki:
    majonez
    keczup
    1 duża pierś z kurczaka
    kawałek sera żółtego (utarty)
    dowolna sałata (miałam mix)
    pomidor
    ogórek kiszony
    kawałek czerwonej papryki
    1/2 czerwonej cebuli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowa tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa tortilla 1. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wodę i na końcu olej. Wymieszać łyżką.
    Następnie zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i umieścić w misce.
    Przykryć ściereczką i odstawić, żeby ciasto odpoczęło, na około 30 minut.
    Następnie, przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na cztery części.
    Z każdej części uformować kulkę.
  • Domowa tortilla 2. Następnie kulki rozwałkować na cienkie placki, podsypując mąką.
    Placki smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
    Mniej więcej, minutę z każdej strony.
    Kiedy na placku zrobią się pęcherze, wtedy przekładamy na drugą stronę.
  • Domowa tortilla 3. Gotowe placki układać na talerzu, przekładając ręcznikiem papierowym, lub folią.
    Inaczej placki obeschną i będą pękać przy zawijaniu.
    Ja przełożyłam ręcznikiem papierowym bo używałam od razu, ale jeśli chcę
    mieć na później, to przekładam folią aluminiową lub spożywczą,
    żeby nie odparowały. Nawet jeśli zostawicie odkryty kawałek placka,
    to zrobi się twardy jak chips.
  • Domowa tortilla 4. Pierś pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą gyros i usmażyć.
    Na ciepły placek, wyłożyć majonez i keczup. Następnie wyłożyć sałatę,
    pierś, utarty ser żółty i resztę warzyw.
    Zawinąć, zaczynając od dołu, potem boki.
  • Domowa tortilla 5. Ja dodatkowo od dołu zawijam w folię aluminiową, żeby tortilla, nie rozpadała się podczas jedzenia.

Porady

Pamiętajcie żeby przykryć placki po usmażeniu, bo obeschną i będą się łamać przy zawijaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować