Domowa tortilla

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Z serii - po co przepłacać? ;)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
    pół szklanki mąki pszennej
    15 g świeżych drożdży
    1,5 szklanki wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Tortille Tortille Tortilla

Domowa tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy sól i cukier. Rozcieramy łyżką aż drożdże zaczną pracować.

    Do wody wlewamy oliwę z oliwek.

    Mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesiewamy do miski. Mieszamy razem z drożdżami i dodając powoli wody wyrabiamy ciasto.

    Po osiągnięciu jednolitej kulki przykrywamy ciasto czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

    Następnie wyciągamy ciasto z miski, obsypujemy stolnicę mąką kukurydzianą i ręcznie formujemy dwa wałeczki, które kroimy mniej więcej na 7 - 8 kawałków.

    Rozgrzewamy suchą, teflonową patelnie.

    Kawałek ciasta rozpłaszczamy i formujemy mniej więcej w kółeczko.

    Wałkujemy delikatnie na bardzo cieniutki placuszek, wręcz lekko przezroczysty (na wielkość patelni).

    Przygotowany placek kładziemy na mocno gorącą patelnię i pieczemy mniej więcej po 2 minuty z obu stron.
    Tortilla powinna zacząć lekko rosnąć, a w niektórych miejscach zaczną pojawiać się brązowe plamki.

    Przygotowane placki nadziewamy ulubionymi składnikami. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Drożdże Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować