Domowa przyprawa korzenna do piernika, pierniczków

0 (0 ocen)

  • 15 min

Okres świąt Bożego Narodzenia zawsze kojarzy mi się z zapachem cynamony, kardamonu i pomarańczy. Właśnie w tym czasie pieczemy najwięcej pierników, pierniczków i innych ciasteczek korzennych.

  • 15 min

Składniki:


  • 50 g kory cynamonu
    20 g suszonego imbiru
    15 g goździków, całych
    15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
    10 g gałki muszkatołowej
    10 g ziela angielskiego
    5 g czarnego pieprzu
    5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek (można pominąć
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Domowa przyprawa korzenna do piernika, pierniczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki które mamy zamiar zmielić wkładamy do maszynki do mielenia kawy, ścieramy na specjalnej tarce lub tłuczemy w moździerzu tak abyśmy dostali drobny proszek. Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku/pojemniku.

Porady

Przyprawa jest bardzo aromatyczna. Na 1 kg mąki średnio należy dodać około 3 - 4 łyżek przyprawy lub wg upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować