Domowa pizza z anchois - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (ok. 36°C), dodajemy łyżeczkę cukru, następnie odstawiamy na 5 - 10 minut. W tym czasie przesiewamy mąkę, wsypujemy ją do miski, wlewamy rozrobione drożdże, łyżkę oleju, 1,5 łyżeczki soli. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 3 równe części, odkładamy jeszcze na 10 min pod ścierkę. Następnie formujemy spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Kładziemy sos pomidorowy, ser tarty, anchois, cebulę, pomidorki pokrojone na połówki. Pieczemy na wysmarowanej dobrze olejem blaszce ok. 10-15 min. w 220°C. Posypujemy świeżą bazylią.
Komentarze