Domowa pizza z anchois

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Domowa pizza z anchois

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej,
    - 30 g świeżych drożdży,
    - 1,5 szklanki ciepłej (przygotowanej wody),
    - 1 łyżka stołowa oleju,
    - 1,5 łyżeczki soli,
    - 1 łyżeczka cukru.

    Sos na pizze:
    - 3-4 łyżeczki passaty pomidorowej/koncentratu pomidorowego,
    - przyprawy: sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, bazylia, oregan, ew. cukier (do smaku).

    Pozostałe składniki:
    - 1 małe opakowanie anchois,
    - czerwona cebula,
    - starty ser Mozzarella,
    - pomidorki koktajlowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Domowa pizza z anchois - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (ok. 36°C), dodajemy łyżeczkę cukru, następnie odstawiamy na 5 - 10 minut. W tym czasie przesiewamy mąkę, wsypujemy ją do miski, wlewamy rozrobione drożdże, łyżkę oleju, 1,5 łyżeczki soli. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 3 równe części, odkładamy jeszcze na 10 min pod ścierkę. Następnie formujemy spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Kładziemy sos pomidorowy, ser tarty, anchois, cebulę, pomidorki pokrojone na połówki. Pieczemy na wysmarowanej dobrze olejem blaszce ok. 10-15 min. w 220°C. Posypujemy świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anchois

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować